Medzi štyrmi šampiónmi prehliadky vín MUVINA sú dvaja výrobcovia zo SR

16.06.2006 Prešov

Prešov 16. júna (TASR) - Produkty dvoch slovenských vinárskych firiem dostali ocenenie šampión na jedenástom ročníku medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2006...
Prešov 16. júna (TASR) - Produkty dvoch slovenských vinárskych firiem dostali ocenenie šampión na jedenástom ročníku medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2006, ktorej dvojdňový program sa skončil dnes v Prešove. Výrobky získali polovicu z celkového počtu najvyšších ocenení, čím potvrdili stúpajúcu kvalitu slovenského vinárstva.

V kategórii bielych suchých vín patrí ocenenie šampión firme Víno Mrva ( Stanko, s. r. o. , Trnava za Chardonnay s prívlastkom neskorý zber, ročník 2005. Druhým slovenským šampiónom je firma Rivel, s. r. o. , Mužla, ktorá uspela v kategórii ostatných bielych vín so značkou Aurelius s prívlastkom hrozienkový výber, ročník 2004.
V kategórii vín likérových a spod kožky už tradične zabodovali maďarskí producenti. Pre zmenu titul šampión patrí výrobcovi Andrassy Kuria Kft. z mestečka Tarcal za Tokajskú aszú esencia, ročník 2000. V kategórii červených vín najlepšie chutila 25 degustátorom z piatich krajín v piatich hodnotiacich komisiách značka Arcibaldo, ročník 2001 od talianskeho výrobcu Cantina Sennatoio.
Vo všetkých kategóriách dovedna súťažilo 416 vzoriek vín od výrobcov zo 16 krajín Európy, Afriky a južnej Ameriky. Na minuloročnom jubilejnom desiatom ročníku prehliadky bolo v súťaži 372 vzoriek vín od výrobcov zo 17 krajín sveta. Aj vtedy už polovica zo štyroch ocenení šampión patrila slovenským výrobcom.
Dekorovanie laureátov prehliadky, teda nielen šampiónov, ale aj nositeľov zlatých, strieborných a bronzových medailí, sa uskutoční v septembri v Prešove. MUVINA je štvrtý rok v oficiálnom ročnom kalendári Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ), čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží. Organizuje ju Múzeum vín v Prešove. Jej spoluzakladateľom a odborným riaditeľom je najznámejší slovenský znalec vín Fedor Malík. V predvečer prehliadky krstil v Prešove svoju v poradí ôsmu knihu o víne pod názvom Oškvarky vo fľaši.
V rámci prehliadky sa uskutočnil štvrtý ročník voľby Kráľovnej vína SR. Spomedzi 12 finalistiek sa ňou stala Zuzana Čierna z Pezinku, študentka odbornej vinohradníckej školy v Modrej.
 

Vyberte región

mark